Varning för reklamvirus på Android market


Symantec varnar för ett virus (eller trojan som de kallar det) som heter Android.Counterclank som sprids på Android Market i flera appar. De appar som är infekterade med trojanen har Symantec en lista på här. Det är de tre utgivarna iApps7 Inc, Ogre Games och redmicapps som har infekterade appar på market. Om man blir infekterad kan man se att det körs en tjänst på telefonen som heter apperhand. Ett annat tecken på att telefonen är infekterad är en sökikon på hemmaskärmen. Appen kan stjäla information från mobilen och ladda ner reklam eller program. Själva ”viruset”, trojanen eller vad man ska kalla det är alltså inte så farligt, men det har fått mycket stor spridning på market där många har laddat ner programmen som är infekterade utan att veta om det. Jag tycker det verkar som att Symantec blåser upp detta och försöker skrämmas,  som är vanligt förekommande av företag som säljer antivirusprogram för att få sålt sina antivirusprogram och få gratis PR i tidningar. Det låter farligare om man kallar det trojan och botnet än som jag kallar det för reklamvirus som stjäl uppgifter. Reklamviruset förstör ingenting på mobilen eller skickar SMS utan det är genom att det laddar ner reklam och skickar information som det indirekt skadar.

Jag har själv tidigare fått in en liknande infektion på min mobil som visade reklam i notifieringslisten från Airpush. Det finns en mängd appar som du får med irriterande reklam på köpet. Jag använde då Airpush detector för att se vilket program som installerat reklamvisningen från Airpush i mobilen som liknar detta reklam ”virus” som nu rapporteras om. På Android Market hänvisar Airpush detector till appen Addons detector som kan hitta och ta bort ännu mer ”reklam virus”. Jag testade Addon detector och hittade tre st appar som hade Push notifications, dvs. kan skicka reklam till notifieringsfältet. Spelet Copter it hade Leadbolt så det spelet avinstallerade jag. Min resa från SJ hade Xtify, men jag tror inte det är så farligt när det appen kommer från SJ, sedan hade Snow Live Wallpaper Airpush så den appen avinstallerar jag. Jag har dock inte märkt av någon konstig reklam.

Ett antivirusprogram som är gratis som jag tycker är bra är avast! Mobile Security. Ett annat bra gratis antivirusprogram för Android är Antivirus Free – Lookout. Med båda dessa programmen finns funktioner för att spåra en borttappad/stulen mobil och radera eller låsa mobilen.

Länkar:

Säkerhets och antivirus appar till Android

Addons detector review

ZD net

1 Kommentarer.

Trackbacks och Pingbacks: