Så får du längre batteritid från din Android telefon


Om du har en modern Android telefon så vet du hur beroendeframkallande den är och hur trist det är om du märker att batteriet tagit slut när du inte har möjlighet att ladda det. Det finns många faktorer som kan ta död på batteriet och många gånger är det saker som du inte ens behöver.

Funktioner som minskar batteritiden på Android mobilen

För att se vilka saker i mobilen som tömmer batteriet så kan du gå in i Inställningar > Om telefonen > Batteriförbrukning. Där kan du se i procent vilka funktioner i mobilen som dragit mest batteriförbrukning. Oftast eller alltid så ligger skärmen högst.

1. Skärmen

Särskilt skärmen och särskilt om det är en stor AMOLED eller Super LCD skärm drar mycket på batteriet. Det bästa sättet att minimera skärmens batteriförbrukning är att dra ner ljusstyrkan på skärmen. Du kan även välja att ställa in ljusstyrkan i Auto läge, men det drar mer batteri än att sätta den manuellt på minimum. Om du går till Inställningar > skärm > ljusstyrka kan du klicka ur Automatisk ljusstyrka och ställa in ljusstyrkan på 10 % till exempel. När du behöver mer ljus från skärmen när du är utomhus så använd en skärm widget där du manuellt kan öka ljusstyrkan på skärmen. Minska även skärmens tidsgräns till 15 eller 30 sekunder under Inställningar > skärm.

2. Mobil data

En annan stor batterislukare är mobil data eller dataanslutning. Stäng därför av mobildata när du inte använder det med en Widget som APN Droid eller Quick settings.

3. WiFi

Har du ett trådlöst nätverk tillgängligt så använd det. Det stänger automatisk av din dataanslutning och använder Wi-Fi istället som drar mindre batteri. Har du dock inte något Wi-Fi i närheten så stäng av Wi-Fi eftersom det drar batteri genom att det hela tiden söker ett nätverk att ansluta till.

4. Bluetooth

Drar batteri som Wi-Fi. Stäng av det från en widget när du inte använder det.

5. GPS

GPS är inte en så allvarlig batterislukare som många tror eftersom den inte är påslagen hela tiden utan främst när någon app som Google Maps eller navigation använder den. Ska du däremot använda din Android mobil som GPS navigator rekommenderar jag att skaffa en billaddare som inte kostar många kronor.

 

Åtgäder för att minska batteriförbrukningen

Automatisera inställnigarna

Om du bara använder Wi-Fi hemma vore det väl praktiskt om din telefon visste när du ville ha Wi-Fi avslaget.

En app som du kan använda för att automatisera med är Tasker.

Ett annat alternativ som du kan använda är JuiceDefender som är gratis. Det finns en betalversion JuiceDefender Ultimate där du även kan ställa in Wi-Fi.

Avinstallera batterislukande appar och ändra uppdateringsintervall

Andra saker du bör prova är att avinstallera appar som drar mycket batteri och ändra inställningar i appar då de inte uppdateras onödigt ofta. Widgets för Facebook och liknande uppdateras ofta.

Stäng av animeringar

Skärmanimeringar, live wallpapers och annat ögongodis drar en hel del kraft från processorn så fundera över om du behöver flashiga animeringar.

Håll din mobil sval

Ingeting drar ur ditt batteri så snabbt som om den utsätts för extrem värme. Så bli inte förvånad om batteriet i mobilen dör snabbt om du glömt den i en het bil.

Underklocka din mobil

Har du en modern kraftfull mobil så har du tillräckligt med processorkraft för vardagliga göromål som inte inkluderar spelande. Om du har rootat din mobil så har du möjligheten att sänka klockfrekvensen (underklocka) på din mobils processor. En app som du kan ställa in CPU i din mobil med är SetCPU. Du kan skapa profiler som sänker klockhastigheten vid vissa tidpunkter när du inte använder mobilen eller när batteriet börjar krokna.

Radera batteristatus

Om du har rootat din telefon så behöver du ibland nollställa batteristatus. Beroende på hur du rootat din telefon och vilket recoveryprogram du använder gör du på olika sätt. I Xrecovery finns den möjligheten när du startar om din mobil alternativt ClockworkMod recovery.

Det ?r inte m?jligt att kommentera.