Google röstsök på svenska inom kort enligt Google


Enligt Googles pressansvarige Andreas Svenungsson så kommer den röstigenkänning i för svenska i Google search lanseras ”inom kort”.

Jag blev sannspådd tidigare än jag trodde. Jag skrev ju och spekulerade i att det fanns mycket som tydde på att Google arbetade på en svensk version av sin tjänst för röstsökning Google Voice search så man kan prata svenska till sin mobil och den fattar vad man säger och gör en sökning på Google. Det var i och för sig inte så svårt att räkna ut att Google inte skulle låta Apple med sin Siri få ta röstsökningsmarknaden. Frågan är då när kontrar Apple och släpper Siri på svenska och en massa andra språk? Det känns inte så nära i tiden så alla ni som inte är engelskspråkiga bör se er om till Android där ni kan få röstsökning på ert eget språk. Siri finns bara på engelska, franska och tyska. Enligt Apple kommer fler språk att läggas till under 2012. Då kommer Siri att finnas till japanska, chinesiska, koreanska, italienska och spanska. Tydligt är att man bara satsar på större språk som talas av många människor.

Androids röstsök finns redan på en massa språk och en massa mindre talade språk som Zulu.

Särskilt att kunna använda röstsök på svenska för att prata in i mobilen när man sitter i bilen och använder mobilen som navigator istället för att skriva in adressen är något som jag länge väntat på.

Jag hoppas även att det samtidigt kommer Google Voice actions så man kan styra mobilen och apparna med rösten som att kolla mejl, kalender och skicka SMS m.m. Jag har testat Voice actions på engelska och det fungerar över förväntan.

Länkar:

Google Voice search

Voice actions for Android

 

Det ?r inte m?jligt att kommentera.