M?natliga arkiv: februari 2013

Ha koll på app reor i Google Play Store

Med appen AppSales får du en bevakning av när det sker reor på appar i Google Play Store. Ofta så har man kampanjer där utvecklare har rea och under en begränsad tid sänker priset på sina appar. Särskilt vid olika högtider är det vanligt att man har kampanjer. AppSales försöker sammanställa de bästa reorna i Googles app butik. Alla appar som är prissäkta listas inte, men de största erbjudanden finns med. Man kan också skapa en egen bevakningslista som appen bevakar vissa appar som man kanske tycker är för dyra om det inte kommer en rea. Man kan i AppSales se prishistorik för valda appar.

Appen rekommenderas till de som gillar rea och att fynda. AppSales är gratis.

 

 

Så lånar du böcker gratis från biblioteket till din surfplatta eller mobil

En surfplatta skaffar många för att läsa e-böcker på. Jag tycker att en mobilskärm är för liten för att det ska vara bekvämt att läsa böcker på. Jag föredrar ofta att läsa böcker på min Google Nexus 7 platta före att läsa böcker på papper. Jag kan få med mig ett helt bibliotek i min Nexus 7 och jag kan läsa i totalt mörker. En bra funktion i Aldiko premium är att man kan markera textbitar som man skriver en kommentar, färgmarkerar eller skickar till någon med mejl.

Vill du inte köpa böcker till din surfplatta så går det att låna e-böcker från många bibliotek. Nu har det blivit så populärt med e-böcker så att förlagen vill begränsa bibliotekens utlåning.

Hur du gör för att låna e-böcker från ditt bibliotek är lite olika men det finns instruktioner på ditt biblioteks hemsida hur du gör. Du måste fortfarande ha ett lånekort även för att låna e-böcker.

 

1. Ladda hem appen Aldiko bookreader från Marketplace i din android. Även Bluefire Reader fungerar.

2. Skaffa ett Adobe ID på Adobes webbplats. Det går även att göra inifrån Aldiko genom att trycka Sign up.

3. Öppna aldiko och gå med hjälp av menyknappen,och  de tre prickarna i högra hörnet (surfplatta) in på ”Inställningar” och ”Adobe DRM” och logga in med ditt Adobe-ID.  (Din surfplatta är nu auktoriserad för att du ska kunna ladda ner DRM skyddade e-böcker.)

4. Gå till store klicka på prickarna högst upp till höger, då kommer du till en översiktmeny.

6. Klicka på ”Mina kataloger”

7. Klicka på plusset till höger och lägg in den url från elib som ditt biblioteks hemsida länkar till under rubriken ”ladda ner böcker” ”e-böcker” eller liknande.

8.  Välj bok e-bok och formatet EPUB.  Låna boken   genom att ange ditt bibliotekskortnummer. Boken hämtas direkt till ”Aldiko-appen”.

9. När du öppnar appen Aldiko, hittar du boken direkt i ditt bibliotek.

Du kan nu sedan börja läsa boken som normalt är tillgänglig för dig i 4 veckor. När lånetiden är har gått ut går boken inte att läsa längre och det är bara att radera filen. Fördelen är naturligtvis att flera kan läsa samma bok och att du inte riskerar att glömma att lämna tillbaka en bok. Biblioteken brukar dock ha en begränsning på hur många e-böcker du kan låna samtidigt t.ex.  max 3 e-böcker per vecka.

Du kan även ladda ner e-boken till din dator först och föra över den till din surfplatta med USB så kan du läsa boken både i datorn och i surfplattan eller läsplattan eller mobilen.